piątek, 3 stycznia 2014

Kurczak z brokułami w białym winie.



Wiedziałam, że wcześniej czy później wrócę. Na dobry początek danie z cyklu "kurczak na tysiąc sposobów". Popatrzone w pewnej "lokalnej" włoskiej restauracji. Łatwe, a przy tym smaczne. Coś w sam raz dla lubiących jeść, a nie lubiących gotować, ewentualnie dla lubiących gotować expresem, przechodzącym przez kuchnię tranzytem do stołu.



Składniki:

500 g piersi z kurczaka
400 g brokuła
250 g serka mascarpone
150ml białego wina
Kilka czarnych oliwek osączonych z zalewy
Przyprawy: pieprz, sól, tymianek, rozmaryn, oregano.


Kurczaka kroimy w dużą kostkę, obsmażamy krótko i intensywnie na oliwie, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem kilka minut, dodajemy różyczki brokuła. Dusimy do miękkości, ale nie rozgotowujemy, podlewamy winem, dodajemy serek mascarpone i przyprawy i pokrojone oliwki. Podajemy z makaronem.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...