poniedziałek, 30 stycznia 2012

Ciasto drożdżowe z owocami.

Bardzo lubię ciasta drożdżowe, szczególnie te z owocami. Jednak skomplikowany rytuał przygotowania ciasta drożdżowego zawsze skutecznie odstraszał mnie od przygotowania tej słodkiej pyszności. Z pomocą przyszła Nigella. Przepis pochodzi z książki „Nigella gryzie”. W oryginale to „Drożdżowy placek jabłkowo-jeżynowy.” Ja zmodyfikowałam nieco przepis, kruszonkę robię po swojemu. Czasem zamiast owoców dodaję rodzynki. Uwielbiam wersję z wiśniami



Składniki:

Ciasto:
400 g przesianej mąki,
½ łyżeczki soli,
50 g cukru,
opakowanie drożdży instant (7g),
2 jajka,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
skórka otarta z połowy cytryny,
125 ml letniego mleka,
50 g masła

Owoce świeże lub z kompotu, ewentualnie rodzynki, orzechy.

Kruszonka:
120 g przesianej mąki,
90 g cukru
70 g miękkiego masła


Mąkę, sól, cukier i drożdże wsypać do miski. Oddzielnie ubić jajka z cukrem waniliowym, wlać mleko. Wymieszać sypkie składniki z płynnymi, dodać masło, skórkę z cytryny. Wyrabiać wszystko mikserem ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste i lśniące, cokolwiek to oznacza.


Ciasto przełożyc na blachę (20x30cm), wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośniecia.Ja wstawiam do zminego piekarnika i włączam w nim świało. (wg Nigelly, ciasto do wyrośnięcia, można zostawić w lodówce na noc. Przygotować owoce, jeśli są z kompotu osączyć. Z mąki, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Na wyrośniętym cieście ułozyć owoce posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200, a z termoobiegiem, do 180 stopini. Piec przez 15 minut, po czym obniżyc temeraturę o 20 stopni i piec kolejne 20 minut (ze świeżymi owocami można piec kilka minut dłużej). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem z wanilią (szczególnie, jeśli ciasto jest ze świeżymi owocami)

Liczba porcji - 16
Kaloryczność - 225 kcal/porcję

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...