niedziela, 31 stycznia 2010

Pizza "grande italiana"

Farsz:

Duża cebula (ja akurat miałam małą, czerwoną)
1/2 kg pieczarek
Trzy nieduże papryki: czerwona, zielona, zółta.
10 plasterków gotowanej szynki
Mały słoiczek zielonych oliwek (ja miałam czarne)
Mały koncentrat pomidorowy
Trzy łyzki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia (można dodać mieszankę ziół do pizzy, lub wg. własnego uznania)
200 g zółtego sera




Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno: cebulę, szynkę, pieczarki i paprykę. Dusimy ok 20 minut. Dodajemy koncentrat i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 20-30 minut. (Farsz można przygotować dzień wcześniej)

Ciasto:

3 szklanki mąki
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki wody
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
1 łyżka oleju
1 łyżka oregano
szczypta soli

Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy jajko, mleko, wodę, drożdże, sól, olej i oregano. Wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Ciasto wykładamy na dużą posmarowaną tłuszczem blachę, nakładamy farsz. Posypujemy pokrojonymi oliwkami i startym serem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200C.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...