niedziela, 7 lutego 2010

Tort wg Pierre Hermé



Z braku źródła nie korzystałam z oryginalnego przepisu. Zainteresowanych szczegółami odsyłam na tę stronę . Ja przepis nieco dopasowałam do swoich możliwości. (głownie umiejętności)





Ciasto:


70 g pokruszonej gorzkiej czekolady
130 g miękkiego masła
2 jajka,
125 g cukru
60 g przesianej mąki
100 g grubo mielonych orzechów włoskich
Szczypta proszku do pieczenia

Czekoladę rozpuścić (najlepiej w kąpieli wodnej). Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, aż uzyska kremową konsystencję, dodać żółtka. Cały czas mieszając dodać czekoladę (musiałam dodać do czekolady pięć łyżek ciepłej wody, żeby „wyjąć” ją z rondla), mąkę, orzechy, proszek i pianę ubitą z białek. Przełożyć ciasto do tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.



Krem:

125 ml mleka
cukier waniliowy
2 żółtka
25 g cukru
12 g przesianej mąki ziemniaczanej)
13 g miękkiego masła
340 g śmietanki (36%)
10 g żelatyny
70 ml i 4 łyżki koniaku (lub rumu)
70 ml wody
120 g rodzynek

Rodzynki zalać wodą w garnku i zagotować. Gotować aż do odparowania wody. Wlać 70 ml alkoholu i podpalić. Potrząsać garnkiem aż alkohol przestanie płonąć. Wystudzić rodzynki pod przykryciem. Osuszyć.
Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Ostudzić. Wstawić metalowy garnek z wodą do zamrażalnika. W garnku z grubym dnem, ubić razem żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną. Ubijać, dodawać powoli mleko. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do zagotowania. Gotować 1-2 minuty cały czas ubijając. Zdjąć krem z ognia i wstawić do garnka z zimną wodą. Schładzać cały czas ubijając, żeby nie porobiły się grudki. Gdy krem nieco ostygnie dodać masło mieszając, aż dokładnie się rozpuści i połączy z kremem. Ostudzić.

Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Ubić śmietankę. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wrzątku. Do kremu dodawać kolejno alkohol, żelatynę i ubitą śmietankę oraz rodzynki (pozostawiając ¼ do dekoracji). Wyłożyć krem na ciasto.

Udekorować rodzynkami i połówkami winogron. Zalać tężejącą galaretką cytrynową.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...