Naleśników ciąg dalszy. Ten przepis znalazłam w książce "Pięknie nakryty stół". W tej książce można znaleźć nie tylko zdjęcia wspaniale udekorowanych stołów, ale wiele przepisów na smakowicie wyglądające potrawy. Wypróbowałam właśnie ten na naleśniki z ricottą i orzechami.
Naleśniki:
4 jajka
160 g mąki
1/2 litra mleka
100 ml śmietany
30 g stopionego masła
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
Wymieszać jajka z mąką, dodać roztopione masło, sól, mleko, śmietanę. Ubić trzepaczką do piany i zostawić ciasto na 10 minut. Na rozgrzanej i wysmarowanej oliwą patelni teflonowej smażyć naleśniki. Z każdej strony około minuty.
Farsz:
300 g sera ricotta
50 g orzechów (włoskich)
30 g bazyli (ddałam mniej - suszonej)
20 g tarego parmezanu
1 ząbek czosnku
3 cukinie (ja miałam dwie)
sól i pieprz
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki. Smażyć na patelni z 1 łyżką oliwy i ząbkiem czosnku. W misce wymieszać ricottę, pokruszone orzechy, sól i pieprz (dodałam odrobinkę) i posiekaną bazylię. Dodać cukinię i parmezan.
Na okrągłym półmisku naleśniki przekładać warstwami masy serowo-orzechowej. Można podawać na ciepło i na zimno.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz