sobota, 30 stycznia 2010

Tort czekoladowo-chałwowy

Uwielbiam chałwę, a w połączeniu z czekoladą wiśniami i alkoholem szczególnie. Mniam!









Ciasto:

2 szklanki maki
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanki kefiru
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać do średniej tortownicy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 oC.

Krem chałwowy:

250 g chałwy
100 ml mleka
0,5 kostki masła
1 łyżka cukru pudru

Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować, cały czas mieszając, wystudzić. Masło utrzeć z łyżką cukru i stopniowo, ucierając mikserem, dodawać chałwę.

Krem czekoladowy:

tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżeczki kakao
0,5 kostki masła.
1 łyżka cukru pudru
50 ml alkoholu (ja miałam Balsam pomorski z żurawiną – pyszny!!!)

Czekoladę pokruszyć, rozpuści na parze, następnie wlać kieliszek alkoholu. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, ucierając mikserem, dodawać czekoladę i kakao.

Osączyć wiśnie ze słoika. Zalać 50 ml alkoholu Pozostawić na ok. 1 godz. pod przykryciem w lodówce. Osączyć. Ciasto przekroić na 3 części , każdą skropić alkoholem pozostałym po odsączeniu wiśni. Pierwszy blat posmarować kremem chałwowym, przykryć kolejnym blatem, posmarować kremem czekoladowym, ułożyć wiśnie, przykryć ostatnim blatem. Udekorować.

Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie kusząco! Aż mi się takiego zachciało. Przepis nie jest szczególnie trudny, więc zanotowany w moim notesie :) Przy najbliższej okazji muszę go wypróbować.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadzik, dziękuję serdecznie za pierwszy komentarz. Ostatnio robiłam ten tort z tradycyjnym czekoladowym biszkoptem zamiast tego podanego w przepisie. Mocno go nasączyłam i taka wersja tego tortu też nam smakowała.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...