Ta sałatka bardzo dobrze smakuje jako dodatek do grillowanych mięs. Zostało to praktycznie udowodnione pewnego lipcowego popołudnia. Wczoraj na kolację wystąpiła w wersji skromniejszej, tylko z pieczywem, ale i tak jest (a właściwie była) pyszna.
Sałatka z muszelek
Składniki:
25 dag makaronu muszelki,
1 papryka żółta,
1 papryka czerwona,
3 ogórki konserwowe,
10 dag szynki gotowanej,
puszka kukurydzy,
brokuły,
3 łyżki majonezu,
sól, pieprz,
Makaron gotujemy z dodatkiem łyżki oleju żeby się nie sklejał, studzimy. Różyczki brokułów gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru ok. 3-5 min (lepiej zeby był lekko twardy, nie rozgotowany). Paprykę, szynkę i ogórki kroimy w kostkę i razem z kukurydzą dodajemy do makaronu. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy brokuł. Lekko mieszamy z majonezem i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Smacznego!!!
o, pyszne są te kolory!
OdpowiedzUsuńjak kolorowo!
OdpowiedzUsuń