piątek, 23 kwietnia 2010

Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki






Po długiej nieobecności z radością wracam do gotowania i blogowania. W zasadzie to chyba nie powinnam umieszczać dzisiejszych moich poczynań kulinarnych na blogu. Czytając wszelakie blogi kulinarne zwracam zawsze uwagę, że większość przepisów jest pracochłonna i wymaga mnóstwa świeżych i nie przetworzonych produktów. No ale, co zrobić gdy czasu brak, jeść się chce, a jeszcze bardziej ma się ochotę coś upichcić? Nie każdy jest Nigellą Lowsnon. Zamieszczam więc bardzo uproszczoną wersję przepisu na placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki.


Potrzebne będą :

Placki ziemniaczane (ja dzisiaj smażyłam placki w wersji uproszczonej – expressowej bo „z torebki”),

Łosoś wędzony (na 18 placków ok. 200g)

Sos tzatziki:
dwa ogórki ,
300 g gęstego jogurtu (dodaje bułgarski)
2 ząbki czosnku,
pieprz, sól,
koperek

Smażymy placki ziemniaczane, rozdrabniamy łososia, przyrządzamy sos : ścieramy ogórki na tarce o dużych oczkach, solimy, odstawiamy na kilkanaście minut żeby „puściły” wodę ( w tym czasie smażę placki), dodajemy rozdrobniony czosnek, posiekany koperek, pieprz i mieszamy z jogurtem . Na talerzu układamy placki i łososia. Oddzielnie podajemy sos. Ja uwielbiam taką wersję placków ziemniaczanych.
Pycha.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...