piątek, 30 kwietnia 2010

Zapiekanka z majonezem - krok po kroku.

W zasadzie to do niedawna majonez traktowałam jedynie jako składnik sosów do sałatek, ewentualnie jako dodatek do jajek na twardo. Ale odkąd znalazłam przepis na tę zapiekankę odkryłam nowe dla niego zastosowanie. Na przepis ten w nieco innej wersji  natrafiłam na forum „Galeria potraw”. Zapiekanka to moja "modyfikacja" tam zamieszczonego przepisu.




Składniki:

8 średnich ziemniaków
2 podwójne piersi z kurczaka
40 dkg pieczarek,
1 duża cebula,
2 duże marchewki
3 łyżki majonezu,
Pieprz, sól,
Przyprawa do mięsa gyros-kebab (lub inna według upodobań)
2 łyżki oleju
Łyżka posiekanej natki pietruszki



Wykonanie:

Ziemniaki obrać, obgotować. Pokroić w talarki. Wyłożyć nimi naczynie żaroodporne.



Mięso pokroić w grubą kostkę. Posolić i doprawić przyprawą. Ułożyć na ziemniakach.




Pieczarki oczyścić, pokroić. Podsmażyć razem z cebulką na oleju. Doprawić solą i pieprzem.Wyłożyć na mięso. Posypać posiekaną pietruszką.




Obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przykryć pieczarki.




Wierzch posmarować majonezem.




Piec 1 godzinę i 20-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Można podawać z sałatą i sosem tzatziki.






Smacznego!!!

PS. Ostatnio zapiekankę przygotowuje bez ziemniaków i podaję z pieczywem.

1 komentarz:

  1. i ja w podobny sposób traktuję majonez.. do sałatek i do jajek.
    lubię zapiekanki z ziemniakami. pyszne warstwy.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...