sobota, 11 lutego 2012

Kolorowy makaron z szynką i warzywami.

Bardzo lubię makaron. W zasadzie makaron i pierogi smakują mi w każdej wersji. Dania z makaronu mają dużo zalet; dla mnie najważniejsza to minimum wysiłku przy maksimum kulinarnej satysfakcji i mnóstwo nowych możliwości. Danie skomponowane z tego co, co akurat znalazło się w lodówce. Przy okazji odkryłam nowe zastosowanie dla serka Philadelphia (oczywiście równie dobrze mógłby to być inny serek śmietankowy), co prawda nie było to kulinarne odkrycie Ameryki, ale pewnie jeszcze nie raz wrócę do tego smaku.


Składniki:

opakowanie kolorowego makaronu (400 -500g)
400-500 g szynki wieprzowej
300 g pieczarek
2 marchewki,
1 pietruszka
mały kawałek selera
1 cebula
1 serek śmietankwy Philadelphia
mały ząbek czosnku,
100 ml mleka lub smietany (12%)
pieprz, sól, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej,
świeży koperek

Szynkę pokroić w paski. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju ok 15-20 minut. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w półplasrterki, marchewkę, pietruszkę i selera w słupki. Dodać do szynki, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i gałką. Ugotować makaron. Na małym ogniu rozpuścić serek Philadelphia (użyłam wersji "Light"), dodać przecisnięty przez praskę czosnek, wlać mleko, tyle by sos nie był zbyt gęsty. Ułożyć na talerzach makaron, na to szynkę z jarzynami, polać sosem, posypać koperkiem.




Smacznego!!!


Liczba porcji - 6
kaloryczność - 556 kcal/porcję

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...