piątek, 2 kwietnia 2010

Babka z ajerkoniakiem

Dostałam od koleżanki przepis na babkę z ajerkoniakiem. Pomyślałam, że to dobry pomysł na wielkanocną babkę. Mam małą 2 litrową foremkę do babek, wydawało mi się, że za mała i upiekłam w końcu w dużej tortownicy z kominkiem. 2 litrowa wystarczyła by z powodzeniem. Co do struktury ciasta spodziewałam się, że będzie bardziej puszysta. Porównałabym ją do babki gotowanej. Jednak przyjemny aromat ajerkoniaku rekompensuje wszystkie jej niedoskonałości.




Składniki:

5 jajek
250 g masła
250 g cukru w tym opakowanie cukru pudru
250 g mąki w tym 1/3 mąki ziemniaczanej
250 ml ajerkoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli

Jajka oraz masło muszą mieć temperaturę pokojową. Ucieramy masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy powoli ciągle mieszając ajerkoniak i wsypujemy mąkę z proszkiem i skórka cytrynową. Na koniec dodajemy pianę ubitą ze szczypta soli. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.

Wystudzone ciasto ozdobiłam lukrem i lentinkami.



Wszystkim odwiedzającym mój blog życzę ciepłych i udanych Świąt Wielkanocnych, aby radość tych świąt łączyła się z  pogodnym i miłym nastrojem wiosennym.
Pozdrawiam.
Agushka

3 komentarze:

  1. Tobie i Twoim bliskim życzę spokoju, radości i wielu kulinarnych wrażeń w nadchodzące Święta :))

    Babkę upiekę na pewno, bo po pierwsze lubię ajerkoniak, a po drugie wygląda smakowicie :))
    U mnie nietypowo na Święta, bo robię ... tiramisu ;)) Na czas wiosennej przerwy w studiach przyjeżdża mój syn i takie m.in. dostałam zamówienie ;) Mój przepis jest troszkę inny (powstał z 2 przepisów - trenuję go już chyba 7 lat) i koniecznie musi być z amaretto. Kiedyś chciałam oszukać rodzinę i dałam inny alkohol, co nie spotkało sie z entuzjazmem ;))

    Jeszcze raz - wszystkiego dobrego :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyprobuje na pewno ten przepis!
    Wesolych Swiat Wielkanocnych :-)
    Pozdrawiam cieplo
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda z tymi słodkimi groszkami na wierzchu

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...