piątek, 7 maja 2010

Sałatka z gruszkami.

Sponsorami dzisiejszej kolacji były: stołówka pracownicza, z której mąż przyniósł filet rybny panierowany oraz moja znajoma z pracy, która podarowała mi słoiczek gruszek w słodko-kwaśnej zalewie. Z gruszek i z tego co „pod ręką” przygotowałam sałatkę – dodatek do ryby.




Składniki:

kapusta pekińska,
mały słoik gruszek w zalewie,
200 g łagodnego sera żółtego,
garść posiekanych orzechów,
garść rodzynek,
sos do sałatek włoski,

Kapustę pękińską umyć, drobno pokroić. Gruszki odsączyć, pokroić. Przygotować sos zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ułożyć w salaterce kapustę. Posypać serem pokrojonym w kostkę, gruszkami, sparzonymi wcześniej na sicie rodzynkami i orzechami. Polać sosem. Odstawić na kilka minut do lodówki.



Smacznego!!!

PS. Zamiast sosu sałatkowego, można dodać majonez wymieszany pół na pół z gęstym jogurtem.

2 komentarze:

  1. bardzo mi się podoba taki słodki dodatek do ryby. do mięsa również byłoby pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zjedliśmy sałatkę na obiad jako dodatek do mięsa.Na pewno jeszcze nie raz ją powtórzę. Muszę tylko poprosić o przepis na gruszki...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...