środa, 24 sierpnia 2011
Lato leśnych ludzi czyli... kurki duszone w śmietanie.
Efekt dzisiejszego grzybobrania. Niestety zostały już tylko zdjęcia.
Składniki:
600 g kurek,
1 cebula
125 ml śmietany 30 lub 36%
1 łyżka mąki,
1 łyżka masła
natka pietruszki, koperek,
pieprz, sól
Grzyby oczyścić, pokroić i gotować ok. 15 minut. Osączyć. Cebulę pokroić i podsmażyć na maśle, dodać kurki, smażyć krótko, podlać wodą i dusić pod przykryciem jeszcze kilkanaście minut (lub dłużej - w zależności od pożądanego stopnia miękkości grzybów). Śmietanę wymieszać z mąką i kilkoma łyżkami sosu z duszenia kurek, dodać do grzybów, podgotować jeszcze wszystko razem mieszając drewnianą łyżką. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem i natką pietruszki.
Ja bardzo lubię kurki duszone w śmietanie podane z makaronem penne.
Liczba porcji - 4
Kaloryczność - ok. 200 kcal/porcję
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz