poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Letnia sałatka z kalafiorem

Szkoda, że lato mija tak szybko. Oczywiście, jak zwykle za szybko. Nawet na dobre się nie rozgościło. Słońca skąpi, deszczu nie żałuje. Wyjątkowo kapryśne to nasze polskie lato. Przynajmniej smak letnich potraw rekompensuje niedostatki pogodowe.
Ta sałatka jest bardzo „letnia”, najlepiej jeśli jej składnik stanowią pomidory z własnego ogródka, ale jeśli się takiego nie posiada…. te ze straganu też są ok.



Składniki:

1 średni kalafior,
3 duże pomidory
6 jajek
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
pieprz, sól
pęczek koperku

Kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Gotować nie dłużej niż 5-7 min., kalafior nie powinien być zbyt miękki. Jajka ugotować na twardo. Pomidory obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę.
Przygotować sos mieszając jogurt z majonezem, doprawić pieprzem i solą, dodać drobno posiekany koperek. Różyczki ostudzonego kalafiora podzielić na mniejsze części. Obrane ze skorupek jajka posiekać w grubą kostkę. W salaterce układać kolejno warstwami kalafior, pomidor, jajka i polać sosem, wstawić do lodówki.


Liczba porcji - 6
Kaloryczność - ok. 190 kcal/porcję

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...