Chociaż było bardzo przyjemnie, to mam nadzieję, że to ostatni spacer w śnieżnej aurze w tym sezonie.
A w kuchni wiosna. Znów szczypiorek i jajka. Dużo jajek. Ten przepis to w zasadzie nic specjalnego, ot, taka mała przekąska.
Składniki:
10 jajek,
5 plastrów szynki,
pęczek szczypiorku,
1-2 łyżki majonezu,
1 łyżka keczupu (jeśli ktoś lubi)
pieprz, sól.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, dziewięć jajek kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Jedno jajko pozostawiamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek. Żółtka i jedno całe jajko rozgniatamy widelcem, dodajemy szynkę, szczypiorek (pozostawiając trochę szczypiorku do posypania). Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy każdą połówkę jajka. Na wierzchu można "kapnąć" mały kleks keczupu. Posypać szczypiorkiem.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz