niedziela, 14 marca 2010

Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem.

Zima nie odpuszcza. Sprawdziła się najczarniejsza prognoza pogody na weekend - spadł śnieg. Przynajmniej było słonecznie, więc wybraliśmy się na spacer.
Chociaż było bardzo przyjemnie, to mam nadzieję, że to ostatni spacer w śnieżnej aurze w tym sezonie.









A w kuchni wiosna. Znów szczypiorek i jajka. Dużo jajek. Ten przepis to w zasadzie nic specjalnego, ot, taka mała przekąska.

Składniki:
10 jajek,
5 plastrów szynki,
pęczek szczypiorku,
1-2 łyżki majonezu,
1 łyżka keczupu (jeśli ktoś lubi)
pieprz, sól.

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, dziewięć jajek kroimy na pół, wyjmujemy żółtka. Jedno jajko pozostawiamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy szczypiorek. Żółtka i jedno całe jajko rozgniatamy widelcem, dodajemy szynkę, szczypiorek (pozostawiając trochę szczypiorku do posypania). Mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem napełniamy każdą połówkę jajka. Na wierzchu można "kapnąć" mały kleks keczupu. Posypać szczypiorkiem.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...