Składniki:
500 g mielonego mięsa (w oryginalnym przepisie wołowiny),
cebula,
250 g brązowej lub czerwonej fasoli (suchej lub z puszki),
3 łyżki oleju,
250 g pomidorów (świeżych lub w zalewie),
strąk czuszki,
2 ząbki czosnku,
ostra papryka w proszku,
sól,
pieprz,
pieprz Cayenne,
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Olej rozgrzać, podsmażyć cebulę, aż będzie lekko szklista. Dodać mięso i smażyć mieszając.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą z puszki (suchą należy na noc namoczyć, a następnie ugotować) i pomidorami (świeże najpierw sparzyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki).
Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem, aż do odparowania pomidorowego sosu. W trakcie duszenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem Cayenne i mieloną papryką.
Smacznego!!!
To danko to dla mnie inspiracja na przyszłotygodniowy obiad :))
OdpowiedzUsuńDziekuję, bo nie lubię powtarzać się w gotowaniu.
Pozdrawiam :)
z przyjemności zjadłabym bez żadnych dodatków:-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, bardzo dziękuję za komentarze. Ja spałaszowałam resztkę "Chilli" na zimno na wczorajszą kolację. I w takiej wersji też mi smakowało.
OdpowiedzUsuńDoskonale smakuje z kukurydzianymi tortillas.
OdpowiedzUsuń