poniedziałek, 22 marca 2010

A na deser - Tirami su


Dzisiaj, wraz z ostatnią łyżką Tirami su zakończyliśmy włoski weekend w naszej kuchni. Ale książka zawiera jeszcze mnóstwo fajnych przepisów, które mam nadzieję, wypróbuję.

Ten deser pochodzi z mojej ulubionej słodkiej książki „Desery” Dr. Oetker.




Składniki:

3 żółtka,
75 g cukru (dodaje cukier puder)
40 ml Amaretto
500 g serka mascarpone,
250 ml zimnej mocnej kawy,
250 g biszkoptów,
2 łyżki kakao,

Żółtka ubić mikserem. Stopniowo dodawać cukier, miksując aż się rozpuści. Dodać połowę porcji Amaretto, wymieszać serek Mascarpone, tak by krem był jednolity. Pozostałą część Amaretto połączyć z kawą. Połowę biszkoptów ułożyć na półmisku i nasączyć połową mieszaniny Amaretto z kawą. Ja robiłam w pucharkach do lodów. Pokryć to połową masy serowej. Na to ułożyć następna warstwę i postępować jak wyżej. Deser posypać sypkim kakao i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamiast Amaretto można zastosowac winiak albo rum.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...