czwartek, 11 marca 2010

Ryżowa sałatka z tuńczykiem i szczypiorkiem.

Śnieg, choć jeszcze opornie, topnieje (wiadomość z ostatniej chwili: w weekend znowu będzie padać śnieg!!!). Temperatura rośnie. Słupek rtęci dobija kilka kresek powyżej zera. Nawet da się zauważyć obecność słońca. To znak że - idzie wiosna!!! A ja mam apetyt na szczypiorek i to w każdej postaci. Jako dodatek do twarożku, kanapki albo sałatki.


Wykonanie tej sałatki jest dziecinnie proste. Wystarczy ugotować ryż, jajka, wymieszać ze sobą zawartość kilku puszek i …. sałatka gotowa.




Składniki:
1 torebka ryżu (100-125 g), ugotowanego zgodnie z przepisem,
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
4 ugotowane na twardo jajka (dziś w lodówce znalazłam tylko 3, swoją drogą w mojej rodzinie ostatnio gwałtownie wzrosło spożycie jajek – ciekawe, jak tam nasz cholesterol?)
pęczek szczypiorku
2 -3 łyżki majonezu
pieprz, sól

Wykonanie:
Odsączyć z zalewy tuńczyka, kukurydzę i groszek. Jajka pokroić w grubszą kostkę, poszatkować szczypiorek. Wymieszać w misce, wszystkie składniki razem z majonezem. Posypać szczypiorkiem. I jeść.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...