wtorek, 11 stycznia 2011

Bigos kapitański

Zawsze kiedy przygotowuję to bardzo łatwe danie, zastanawiam się skąd wzięła się jego nazwa. Ta potrawa nie ma nic wspólnego z bigosem – kapusty w niej nie ma ani grama. Z kapitanem też raczej nie, gdyby chociaż był w niej kawałek rybki, ale nie ma. Zresztą nazwa jest nie istotna, bo danie jest bardzo łatwe do przygotowania, a smakuje naprawdę dobrze.




Składniki:

1 puszka groszku,
½ kg pieczarek,
2 cebule,
½ kg kiełbasy lub parówek,
mały koncentrat pomidorowy,
2 łyżki keczupu,
sól, pieprz.

Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy i przekładamy do rondla. Pieczarki kroimy. Przesmażamy, dodajemy do kiełbasy. Cebulę kroimy w talarki, smażymy, przekładamy do rondla. Dodajemy groszek, koncentrat, keczup, sól i pieprz do smaku. Dusimy 15-20 minut, podlewając wodą i mieszając. Bigos można podawać z chlebem lub ryżem.



Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Ale smakowicie wygląda i pewnie pyszny ten Twój bigos. Koniecznie muszę go wypróbować;-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...