czwartek, 13 stycznia 2011

Kurczak z serem pleśniowym

Bardzo lubię ser. W zasadzie każdy gatunek jest moim ulubionym, wszystko zależy od pory dnia, nastroju i dodatków. Nie cierpię jedynie sera z mleka koziego. Nie przepadam też za serem z przerostem pleśni, ale w tym daniu nawet mi posmakował. Chyba się do tego rodzaju sera przekonam.






Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka,
10 dag sera z niebieską pleśnią np. (lazur),
½ szklanki mleka,
jajko,
ząbek czosnku,
mała cebula,
świeża bazylia,
olej,
sól, pieprz.

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Ser pokruszyć, wymieszać z mlekiem i jakiem. Obrać czosnek i cebulę, cebulę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z masą mleczno-jajeczną. Natłuścić olejem formę żaroodporną ułożyć w niej mięso. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C, zalać sosem i piec jeszcze 20 minut. Posypać posiekaną bazylią. Podawać z pieczywem i z sałatką z pomidorów i cebuli.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...