Przepis wyglądał obiecująco ale nie do końca jestem zadowolona z efektu. Mam chyba za małą formę do tarty, bo ciasto było zbyt grube, za to smak farszu jak najbardziej ok.
Składniki:
25 dag mąki,
12 dag margaryny,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki soli,
jajko,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
Farsz: brokuł, żółtko, jajko na twardo, pomidor, czerwona cebula, olej, kulka mozzarelli, 3 jajka, pięć łyżek kwaśnej śmietany, sól, pieprz.
Z mąki, margaryny, proszku, soli, jajka, i śmietany zagniatamy ciasto, wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Zapiekamy na złoto. Brokuł gotujemy (świeży 8-9 minut, mrożony 5-7 minut). Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Na cieście układamy brokuł, pokrojone jajko ugotowane na twardo, pokrojony miąższ pomidora, a na wierzch plasterki mozzarelli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa i posypujemy podsmażona cebulką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!!!
No i ślina poleciała mi na klawiaturę;-)))) Ale wygląda apetycznie i widzę że nie taka bardzo kaloryczna;-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam