poniedziałek, 17 stycznia 2011

Bigos po chińsku

Znowu bigos. I to o bardzo egzotycznej nazwie, która pochodzi od jednego ze składników tej potrawy - mianowicie sosu sojowego. Myślę, że Chińczycy raczej bigosu nie znają. Ciekawa jestem czy ta potrawa trafił by w ich upodobania kulinarne. U nas sos sojowy zadomowił się na dobre. Czemu więc nie zastosować go do naszej tradycyjnej potrawy?
Ten przepis mam w swoim repertuarze juz od kilku lat i często z niego korzystam. Ciekawa jestem czy w waszej kuchni przyjmie się taki kulinarny eksperyment.


Składniki:

2 kg kiszonej kapusty,
1 kg piersi z kurczaka,
1 kg pieczarek,
1 cebula,
sos sojowy,
olej,
pieprz, sól.

Kapustę przemywamy na sicie, osączamy i siekamy(jeśli kapusta jest zbyt kwaśna obgotowuję ją krótko). Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym, tak by były całkowicie w nim zanurzone. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy w dużym garnku, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 2-2,5 godz. gdy kapusta jest już miękka, dodajemy podsmażone na oleju cebulę i pieczarki. Mięso również podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Całość gotujemy jeszcze ok 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.




Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Dzięĸi za ten przepis, jest on w zupełności zgodny z kuchnią Montignaca. Zrobiłam go i jest PYSZNY!!! dzięĸi!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że bigos smakował i przepis sie przydał.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...