piątek, 28 stycznia 2011

Roladki schabowe duszone w winie

Mięso nie jest moim faworytem w kuchni, a już szczególnie wieprzowe. Pisałam już kilkakrotnie, że ze względu na moje kulinarna upodobania zaliczam się raczej do frakcji naleśnikowo-pierogowo-makaronowej, ale dla tych roladek robię wyjątek.




Składniki:

6 plastrów schabu,
6 plasterków szynki z „tłuszczykiem”
1 cebula (wyjątkowo dałam czerwoną)
1 czerwona papryka
musztarda,
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
olej, mąka
sól, pieprz,

Schab rozbijamy, posypujemy delikatnie pierzem i solą (można przygotować dzień wcześniej). Każdy plaster schabu smarujemy cienko musztardą, kładziemy plasterek szynki, kawałek papryki i kilka „piórek” cebuli. Zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym olej kilka minut. Przekładamy do dużego rondla, razem z sosem jaki się wytworzył na patelni po smażeniu roladek. Podlewamy wodą i winem, tak by roladki były przykryte. Dusimy do miękkości ok. 1godz.
Podaję z gotowaną zieloną fasolką i oczywiście z grubym makaronem.

Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Mimo, że nie przepadam za schabem, to skuszę się na te roladki bo wygladają smakowicie:)
    I te dodatki...pychotka
    Pozdrawiam Cię, miłego weekendu Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam nadzieję, że będą smakować.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...