niedziela, 30 stycznia 2011

Kurczak w sosie jogurtowym

Dla sympatyków curry, ja chyba jednak nadal do nich nie należę.


Składniki:

1 duży filet z kurczaka,
1 pęczek włoszczyzny : marchewka, por, kawałek pietruszki i selera, (posłużyłam się mrożoną włoszczyzną pokrojoną w paski)
olej,
sól, pieprz.

Na sos:
1 mały jogurt naturalny (150 ml),
2 łyżeczki curry.

Włoszczyznę myjemy, osuszamy i kroimy w słupki, a pora w paseczki. Warzywa wrzucamy na rozgrzany na olej i podsmażamy.Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, lekko posypujemy solą i pieprzem. Mięso dodajemy do podsmażonych warzyw, smażymy. Jogurt mieszamy z curry i wlewamy do warzyw duszonych z mięsem. Cały czas mieszając, dusimy kilka minut. Kurczaka w sosie podajemy z ryżem.





Smacznego !!!

piątek, 28 stycznia 2011

Roladki schabowe duszone w winie

Mięso nie jest moim faworytem w kuchni, a już szczególnie wieprzowe. Pisałam już kilkakrotnie, że ze względu na moje kulinarna upodobania zaliczam się raczej do frakcji naleśnikowo-pierogowo-makaronowej, ale dla tych roladek robię wyjątek.




Składniki:

6 plastrów schabu,
6 plasterków szynki z „tłuszczykiem”
1 cebula (wyjątkowo dałam czerwoną)
1 czerwona papryka
musztarda,
150 ml czerwonego półwytrawnego wina
olej, mąka
sól, pieprz,

Schab rozbijamy, posypujemy delikatnie pierzem i solą (można przygotować dzień wcześniej). Każdy plaster schabu smarujemy cienko musztardą, kładziemy plasterek szynki, kawałek papryki i kilka „piórek” cebuli. Zwijamy w roladkę, spinamy wykałaczką, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym olej kilka minut. Przekładamy do dużego rondla, razem z sosem jaki się wytworzył na patelni po smażeniu roladek. Podlewamy wodą i winem, tak by roladki były przykryte. Dusimy do miękkości ok. 1godz.
Podaję z gotowaną zieloną fasolką i oczywiście z grubym makaronem.

Smacznego !!!

wtorek, 25 stycznia 2011

Pokój M

Już dawno miałam pokazać na swoim blogu pokój mojego sześciolatka. Ale czekałam, aż pojawią się w nim jakieś zmiany, coś nowego. Od jakiegoś czasu szukamy biurka, na razie jednak nie zdecydowaliśmy się na nic konkretnego. Może w wakacje uda się podjąć ostateczne decyzje. Pokój jest bardzo mały – niecałe 8 m kw. Jest usytuowany od północnego-zachodu, jest więc mało słoneczny. Na początku, jedną ze ścian pomalowałam na żółty słoneczny kolor, ale w połączeniu z zabawkami zrobiło się zbyt kolorowo. I ostatecznie ściany pozostały białe.



Najbardziej kolorowe są oczywiście zabawki które trudno okiełznać i uporządkować. Strefa zabawek to regał i komoda.



Urządzając pokój szukałam inspiracji w internecie. Dużo pomysłów pochodzi z bardzo ciekawego bloga nietylkodzieciaki.pl . Stąd właśnie pomysł na literki, mapę nad łóżkiem i patchworkową narzutę.





Długo chodził za mną pomysł pomalowania fragmentu ściany czarną farbą magnetyczną do tablic. Ostatecznie skończyło się na przerobieniu starej tablicy korkowej.




Ostatnio razem z synkiem wylicytowaliśmy na aukcji internetowej półkę z przegródkami na tzw. bibeloty. Na razie zakotwiczyły na niej figurki z kalendarza adwentowego, ale w przyszłości być może zaparkują tam modele samochodów



Kiedy znajdziemy już odpowiednie biurko, to cała zabawa z urządzaniem pokoju zacznie się od początku bo trzeba go będzie dostosować do potrzeb i wymagań pierwszoklasisty. Ale to bardzo dobrze, bo urządzanie pokoju dla dziecka to wielka frajda.

niedziela, 23 stycznia 2011

Tarta z warzywami

Przepis wyglądał obiecująco ale nie do końca jestem zadowolona z efektu. Mam chyba za małą formę do tarty, bo ciasto było zbyt grube, za to smak farszu jak najbardziej ok.




Składniki:
25 dag mąki,
12 dag margaryny,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ łyżeczki soli,
jajko,
3 łyżki kwaśnej śmietany,

Farsz: brokuł, żółtko, jajko na twardo, pomidor, czerwona cebula, olej, kulka mozzarelli, 3 jajka, pięć łyżek kwaśnej śmietany, sól, pieprz.

Z mąki, margaryny, proszku, soli, jajka, i śmietany zagniatamy ciasto, wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Zapiekamy na złoto. Brokuł gotujemy (świeży 8-9 minut, mrożony 5-7 minut). Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Na cieście układamy brokuł, pokrojone jajko ugotowane na twardo, pokrojony miąższ pomidora, a na wierzch plasterki mozzarelli. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa i posypujemy podsmażona cebulką. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180oC.



Smacznego!!!

czwartek, 20 stycznia 2011

Wuzetka

To ciasto kojarzy mi się z miłym dla mnie okresem pacholęctwa, przypadającego na schyłek lat 70-tych i początek 80-tych. Wtedy bardzo intrygowała mnie jego nazwa. Nieco później moje skojarzenia padły na sławną trasę WZ, okazuje się, że jak najbardziej były słuszne bo zgodnie z tym co podaje Wikipedia „ nazwa deseru powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni”. Chociaż „według innej teorii nazwa "wuzetka" pochodzi od skrótowca "WZK", którego rozwinięcie to po prostu "wypiek z kremem".
Kiedy wrzuciłam w google WZK to wyskoczył mi również Wydział Zarządzania Kryzysowego. I w tym wypadku nazwa jest jak najbardziej trafiona. Kawałek wuzetki jest chociaż chwilowym antidotum na mój KRYZYS, bo w pracy DUŻO PRACY (kto wymyślił sprawozdawczość ma na sumieniu hektary wyciętych lasów), bo dziecko znowu przeziębione, bo czeka mnie wyrwanie zęba u dentysty, bo zima za długa itp., itd. …..





Składniki:

Ciasto:

6 jajek
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 łyżka octu,
1 łyżka oleju,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 serki waniliowe 150g,
10 dag masła,
½ szkl cukru pudru

Poncz:

400 ml wody
2 łyżki spirytusu
1-2 łyżki cukru,
Esencja rum lub arak

Dżem śliwkowy do posmarowania biszkoptu.
Polewa czekoladowa

Ubić białka z cukrem, dodawać stopniowo po jednym żółtku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, na koniec wlać ocet i olej. Piec 30 minut w 170oC. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Ubić masło z cukrem, stopniowo dodawać serek waniliowy.
Przygotować poncz do nasączenia ciasta. Spód nasączyć połową ponczu, posmarować dżemem, wyłożyć krem, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Wierzch polać polewą czekoladową.

Smacznego!!!

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Bigos po chińsku

Znowu bigos. I to o bardzo egzotycznej nazwie, która pochodzi od jednego ze składników tej potrawy - mianowicie sosu sojowego. Myślę, że Chińczycy raczej bigosu nie znają. Ciekawa jestem czy ta potrawa trafił by w ich upodobania kulinarne. U nas sos sojowy zadomowił się na dobre. Czemu więc nie zastosować go do naszej tradycyjnej potrawy?
Ten przepis mam w swoim repertuarze juz od kilku lat i często z niego korzystam. Ciekawa jestem czy w waszej kuchni przyjmie się taki kulinarny eksperyment.


Składniki:

2 kg kiszonej kapusty,
1 kg piersi z kurczaka,
1 kg pieczarek,
1 cebula,
sos sojowy,
olej,
pieprz, sól.

Kapustę przemywamy na sicie, osączamy i siekamy(jeśli kapusta jest zbyt kwaśna obgotowuję ją krótko). Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i zalewamy sosem sojowym, tak by były całkowicie w nim zanurzone. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę gotujemy w dużym garnku, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 2-2,5 godz. gdy kapusta jest już miękka, dodajemy podsmażone na oleju cebulę i pieczarki. Mięso również podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Całość gotujemy jeszcze ok 1 godziny. Doprawiamy solą i pieprzem.




Smacznego!!!

czwartek, 13 stycznia 2011

Kurczak z serem pleśniowym

Bardzo lubię ser. W zasadzie każdy gatunek jest moim ulubionym, wszystko zależy od pory dnia, nastroju i dodatków. Nie cierpię jedynie sera z mleka koziego. Nie przepadam też za serem z przerostem pleśni, ale w tym daniu nawet mi posmakował. Chyba się do tego rodzaju sera przekonam.






Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka,
10 dag sera z niebieską pleśnią np. (lazur),
½ szklanki mleka,
jajko,
ząbek czosnku,
mała cebula,
świeża bazylia,
olej,
sól, pieprz.

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Ser pokruszyć, wymieszać z mlekiem i jakiem. Obrać czosnek i cebulę, cebulę drobno posiekać, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z masą mleczno-jajeczną. Natłuścić olejem formę żaroodporną ułożyć w niej mięso. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni C, zalać sosem i piec jeszcze 20 minut. Posypać posiekaną bazylią. Podawać z pieczywem i z sałatką z pomidorów i cebuli.

Smacznego!!!

wtorek, 11 stycznia 2011

Bigos kapitański

Zawsze kiedy przygotowuję to bardzo łatwe danie, zastanawiam się skąd wzięła się jego nazwa. Ta potrawa nie ma nic wspólnego z bigosem – kapusty w niej nie ma ani grama. Z kapitanem też raczej nie, gdyby chociaż był w niej kawałek rybki, ale nie ma. Zresztą nazwa jest nie istotna, bo danie jest bardzo łatwe do przygotowania, a smakuje naprawdę dobrze.




Składniki:

1 puszka groszku,
½ kg pieczarek,
2 cebule,
½ kg kiełbasy lub parówek,
mały koncentrat pomidorowy,
2 łyżki keczupu,
sól, pieprz.

Kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy i przekładamy do rondla. Pieczarki kroimy. Przesmażamy, dodajemy do kiełbasy. Cebulę kroimy w talarki, smażymy, przekładamy do rondla. Dodajemy groszek, koncentrat, keczup, sól i pieprz do smaku. Dusimy 15-20 minut, podlewając wodą i mieszając. Bigos można podawać z chlebem lub ryżem.



Smacznego!!!

piątek, 7 stycznia 2011

Pierwsze wiosenne(???) promienie słońca i pożegnanie z łosiem

Na chwilę rano pokazało się słońce i zniknęło. Deszcz, deszcz, a do wiosny daleko. Ale zdążyłam zrobić zdjęcia pierwszych w tym roku promieni słońca w mojej kuchni.


Jedyne moje postanowienie na ten rok dotyczy pomalowania kuchennego kredensu, zobaczymy co z tego wyjdzie. Hiacynty zostały kupione jako dekoracja świąteczna, myśłałam, że sa białe, a one pokazały swoje prawdziwe - różowe oblicze.



Łoś to również dekoracja świąteczna. Został kupiony z przeceny kilka lat temu, Mój synek stwierdził, że "nikt go nie kupił bo jest tak brzydki, że aż ładny i dlatego my go kupimy". No i jest z nami w każde Święta. A teraz właśnie został zdemontowany z kuchennego parapetu, gdzie pełnił funkcję dekoracyjną.


Ciekawe, że od początku listopada czekamy na Święta i one nadchodzą baaaardzo szybko. A kiedy na początku stycznia wyglądamy wiosny to tak długo trzeba na nią czekać. I jeszcze zawsze się spóźnia.....

wtorek, 4 stycznia 2011

Pierogi razowe ze szpinakiem.

To był eksperyment, bo nigdy wcześniej nie robiłam pierogów z mąki razowej. Myślę, że eksperyment udany, choć ciasto bardzo ciężko rozwałkowac na placek. Za to farsz wg mnie pycha! Można stosować również do naleśników i jako dodatek do makaronu. Od dziś jestem fanką nadzienia szpinakowo-fetowego.




Ciasto :
30 dag mąki razowej,
3 jajka, sól,

Farsz:
25 dag szpinaku,
łyżka masła,
2 jajka,
łyżka masła,
łyżka mąki,
30 dag fety,
szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy, sól, pieprz.


Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, w powstały dołek wbić jajka i wsypać szczyptę soli. Składniki szybko połączyć i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (dodałam ok 1/2 szklanki wody, bo nie dawało się skleić).
Farsz: szpinak smażyć 5 minut na maśle, aż dobrze odparuje. Jajka roztrzepać z mąką. Fetę rozgnieść widelcem na krem i dodać z jajkami do szpinaku. Przyprawić gałką, kurkumą, solą, pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować. Wykroić szklanką krążki o średnicy 6-7 cm. Na każdy nakładać farsz szpinakowy i zlepić pierożki. Gotować w dużej ilości osolonego wrzątku około minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.

Smacznego!!!

sobota, 1 stycznia 2011

Noworoczny Deser Królowej Śniegu

Niestety, noworoczny zimowy spacer nam się dzisiaj nie udał. Na przemian padał śnieg z deszczem, wiał silny wiatr. Zostaliśmy więc w domu i zima przyszła do nas - biała, zimna, słodka i pyszna.



Deser Królowej Śniegu

6 gałek lodów śmietankowych
kilka bez
6 łyżek likieru kokosowego
płatki migdałowe
starta biała czekolada

Na spodzie pucharków do lodów układamy dwie małe bezy, zalewamy łyżką likieru, wykładamy lody (po dwie gałki na porcję), kilka bez, znów zalewamy likierem, posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą.

Smacznego!!!


Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę dużo szczęścia i radości w Nowym Roku !!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...